Verklarende woordenlijst

 

 

Bestandsformaat

JPEG - Standaard bewaren wij uw foto's als een JPEG bestand. Deze JPEG bestanden zijn klein door gebruik te maken van een slimme compressie techniek. JPEG biedt een goede balans tussen de grootte van het bestand en kwaliteit van uw foto.

TIF - Het formaat TIF wordt met name gebruikt in de professionele sector. TIF bestanden zijn over het algemeen groter dan JPEG. Op verzoek kunnen wij uw foto's ook in het formaat TIF aanleveren.

RAW - Het RAW formaat komt direct uit de scanner zonder tussenkomst van enige aanpassingen van de scanner of software. RAW formaten kunnen alleen middels speciale merkspecifieke software worden verwerkt. Op verzoek kunnen wij uw foto's ook in het RAW formaat als DNG bestand aanleveren.

Resolutie - scan kwaliteit

De resolutie wordt uitgedrukt in het aantal pixels (puntjes/dots) dat de scanner kan vastleggen per eenheid. Meestal wordt dit weergegeven in dots per inch, dpi. Belangrijk bij het scannen is de optische resolutie van de scanner. Vaak wordt bij een scanner de maximum resolutie weergegeven welke middels een software interpolatie kan worden bereikt. Deze resolutie is eigenlijk niet belangrijk voor de keuze van de juiste scanner. Dia-Scannen.nl maakt gebruik van diascanners met een optische resolutie van 4.000 dpi.

Dmax of de MAXimum Densiteit

Minstens zo belangrijk als de optische resolutie van een scanner is de maximum densiteit van de scanner. Dit wordt weergegeven in Dmax en is in belangrijke mate verantwoordelijk voor de algehele kwaliteit van de gescande dia. Voor het scannen van een dia adviseren wij minimaal een scanner met een Dmax van 4.0 D. De meeste flatbed A4 scanners halen dat zeker niet! Onze diascanners hebben een Dmax bereik van 4.8 D.

Kleurdiepte

Bij het scannen worden de kleuren vastgelegd in bit per kleur Rood, Groen en Blauw. Normaal heeft een fotobestand 8-bit per kleur RGB, dus in totaal 24-bit. 8-bit is tevens het maximum als foto wordt bewaard in het JPEG formaat. Onze scanners werken intern met een 16-bit per kleur om alle details perfect vast te kunnen leggen. De uitvoer van onze scanners is mogelijk tot 16-bit per kleur RGB in het bestandsformaat TIF en RAW en 8-bit per kleur in het JPEG bestandsformaat.

Kleurruimte sRGB of AdobeRGB

Kleuren worden vastgelegd in een standaard kleurruimte. Deze ruimte beschrijft als het ware de kleuren van uw gescande dia. De belangrijkste twee zijn sRGB en AdobeRGB. Voor digitale fotocamera's wordt meestal gebruik gemaakt van sRGB, deze kleurruimte is namelijk het beste voor presentatie op een computer monitor. Voor drukwerk wordt vaak gebruik gemaakt van AdobeRGB omdat deze kleurruimte meer kleuren kan vastleggen en beter aansluit bij het drukproces. Bij presentatie van gescande dia's in AdobeRGB zijn de kleuren iets fletser dan bij sRGB. In het algemeen adviseren wij daarom dan ook het gebruik van sRGB. Het scannen in AdobeRGB is natuurlijk ook mogelijk.

Selectiekader binnen of buiten het diaraam

Bij het scannen moet je een selectiekader plaatsen binnen of buiten het diaraam. Bij een selectiekader binnen het diaraam verlies je een klein stukje van de dia. Dit heeft echter wel de voorkeur omdat de scanner de belichting aanpast op basis van foto binnen het selectiekader. Mocht het selectiekader bijvoorbeeld een stukje zwart meenemen dan kan dit een verkeerd belichte foto tot gevolg hebben.
Bij de kwaliteit die wij aanbieden scannen we binnen het dia raam.

Selectiekader binnen het diaraam Selectiekader buiten het diaraam
   

 Wilt u graag meer weten over de dia scannen service? Klik hier voor het informatie formulier...