Welke diascanner als u zelf uw dia's wilt digitalisen?

Een overzicht van verschillende type diascanners

Voor het scannen van dia's komen op dit moment vier type scanners in aanmerking. Speciale filmscanners, de zg. diascanners, flatbed scanners en dia duplicators.

   
Filmscanner Flatbed scanner Diascanner Dia duplicator

We beperken ons in dit overzicht tot de voor de consument betaalbare modellen. Er zijn ook professionele scanners maar die hebben vaak een prijs waar je ook een mooie middenklasse auto voor kunt kopen.

Belangrijke factoren bij de keuze voor een dia scanner zijn:

  • optische resolutie (scherpte)
  • Dmax - MAXimum Densiteit (subtiele verschillen vastleggen)
  • autocorrectie voor stof, krassen en kleur
  • snelheid
  • prijs / uw budget

Filmscanner

Voor het scannen van dia's is een speciale filmscanner eigenlijk de enige goede keus. De reflecta DigitDia 5000 is een goede filmscanner zoals ook de Nikon COOLSCAN LS-5000 ED. De Nikon is echter sneller, heeft een hogere optische resolutie en hogere densiteit voor het onderscheiden van verschillende gradaties. De reflecta DigitDia 5000 heeft weer als voordeel dat deze direct een heel magazijn kan inscannen de Nikon kan dit alleen met de optionele SF-210 autolader waarmee tot 50 dia's ineens kunnen worden ingescand. Onze keus is gevallen op de Nikon COOLSCAN LS-5000 ED met de SF-210 autolader. Uiteindelijk is de Nikon COOLSCAN LS-5000 ED met SF-210 autolader sneller en biedt een veel hogere scan kwaliteit. De Nikon LS-V ED is het goedkopere alternatief maar is iets langzamer en kan niet worden voorzien van een autolader waardoor deze voor ons afvalt. Meer informatie over de reflecta DigitDia 5000 en Nikon COOLSCAN LS-5000 ED.

 De reflecta DigitDia 5000 wordt ook verkocht als Braun Multimag SlideScan 4000b. De firma reflecta heeft onlangs de reflecta DigitDia 6000 uitgebracht als verbeterde versie van het 5000 model.

 Nikon is helaas gestopt met het produceren van filmscanners.

Voordeel: uitstekende kwaliteit, snelheid, gemak (met autolader)
Nadeel: prijs

Flatbed scanner

Er zijn heel veel verschillende flatbed scanners op de markt. Een aantal modellen kunnen ook worden ingezet voor het scannen van dia's. De enige scanner die volgens ons een goede kwaliteit biedt is de Epson V750 Pro. De Epson V750 Pro is een A4 flatbed scanner met een zg. doorzichtmodule voor de dia's. De optische resolutie en densiteit zijn voldoende en daarnaast is de scanner ook voorzien van Digital ICE voor het automatisch verwijderen van stof en krassen. De scankwaliteit haalt het niet bij de Nikon filmscanner maar komt wel in de buurt. Groot voordeel van de Epson v750 is de mogelijkheid vele verschillende (groot)formaten in te scannen. Een echte alleskunner!

Meer informatie over deze scanner vindt u op de Epson website. Epson V750 Pro informatie

Voordeel: goede kwaliteit, veel ondersteunde scanformaten
Nadeel: snelheid

Diascanner

De goedkoopste scanners zijn momenteel de scanners die je voor een paar tientjes kunt vinden bij bijvoorbeeld de Aldi en de MediaMarkt. Eigenlijk zijn het simpele digitale camera's die een foto maken van de dia. Groot voordeel van dit type scanner is de snelheid. Je kunt relatief eenvoudig scannen met een redelijke snelheid. Groot nadeel is echter de kwaliteit van de scan. Als je toch al gaat digitaliseren dan wil je dit in een goede kwaliteit zonder al die krassen en stofjes op de foto. Het ontbreken van een goede stof- en krascorrectie is toch wel het grootste nadeel van dit type scanners. Op de site van de Consumentenbond staat een test van deze scanners. Diascanner test Consumentenbond

Voordeel: prijs, redelijke snelheid
Nadeel: lage kwaliteit (oa. geen stof- en krascorrectie)

Dia duplicator

Als u al in het bezit bent van een digitale spiegelreflex camera dan is een een dia duplicator ook een mogelijkheid. Een duplicator is een apparaat dat voor op de lens van uw camera wordt geplaatst en waarbij u dus een foto maakt van de dia. Een foto maken van de dia gaat natuurlijk razendsnel maar je moet wel weer elke dia apart invoeren wat weer omslachtig is bij grote aantallen. Doordat de beeldsensor van uw camera een andere verhouding heeft dan die van een dia wordt een deel van de dia niet gefotografeerd. De dia duplicator heeft geen automatische stof- en krascorrectie waardoor het erg belangrijk is de dia zo goed mogelijk te reinigen. Informatie over een Dia duplicator

Voordeel: prijs
Nadeel: kwaliteit (geen stof- en krascorrectie), cropping van de dia

 Wilt u graag meer weten over de dia scannen service? Klik hier voor het informatie formulier...